fredag, august 25, 2006

Hårdkogt Homo…detektiv!

Joseph Hansen (1923-2004) var skaberen af den første (og eneste?) hårdkogte homodetektiv. Hansen skrev Dave Brandstetter krimierne fra 1970-1991 og det er primært dem hans forfatterskab vil blive husket for. I serien, hvor kun to er oversat til dansk, følger vi den smukke mandlige detektiv, der er bøsse, hvilket må siges at være revolutionerende for genren, hvor homoseksuelle ellers altid er skildret som enten ofret eller blot som en skæv biperson. I disse krimier præsenteres bøsser og lesbiske i hele deres forskellighed og ellers ikke videre opsigtvækkende – faktisk ligesom heteroseksuelle - med uforløst begær, triumfer og frustrationer.

Spil for skygger” var den første Brandstetter krimi der udkom på dansk og i den følger vi forsikringsdetektiven Brandstetter, som påtager sig at efterforske en sag, hvor en lastvognschauffør findes død under mystiske omstændigheder

Derefter udkom ”På gravens rand”, hvor Brandstetter bevidst bliver indblandet i en bølge af mord på homoseksuelle AIDS-smittede, men hvorfor? Er det fordi, han selv er bøsse, eller er der andre årsager?

Har du en mening om bøsser i krimier eller kan anbefale en god (bøsse)krimi, så skriv en kommentar!


Læs et interview med Josep Hansen

Lån hans bøger via biblioteket

onsdag, august 16, 2006

A Funny Gay "Britcom"

”Two Gentlemen, Sharing” af William Corlett er engelsk humor på højt plan, og den kan stærkt anbefales.

Bellingford er en typisk engelsk landsby. Bedsteborgerlig umoralitet
og ikke nærmere specificerede dramaer finder muligvis også sted, men i så fald altid bag lukkede døre og pletfri, nystrøgne gardiner.
Så spredes nyheden om, at Hall Houses nye beboere er ”To herrer, der bor sammen”. Med Rich og Bless’ ankomst til Bellingford – de er nyforelskede og ivrige efter at skabe sig en dagligdag med masser af hjemlig hygge – er scenen sat til lemlæstelse og tumult.

”Two Gentlemen, Sharing” er William Corletts anden roman. Den første hedder ”Now and Then” og er desværre heller ikke oversat til dansk!

Er der andre end mig, der synes at der bliver oversat for få bøsseromaner til dansk?


Køb bogen via den engelske udgave af Amazon

lørdag, august 12, 2006

Pink Generation

I San Francisco i Californien er spørgsmålet, om bøsser og lesbiske skal have lov til at gifte sig og have børn, ikke til debat. For i en by, hvor en fjerdedel af indbyggerne er homoseksuelle, bliver børn af homoseksuelle forældre ikke opfattet som studieobjekter. Her er det blevet en livsstil for homoseksuelle at få børn. Den første generation af børn er uden problemer vokset op hos lesbiske mødre, der var pionererne på området. En unge kvinde fortæller dog, at da hun selv sprang ud som lesbisk, var der mange homoseksuelle, der tog afstand fra hende, og det gik op for hende, at mange homoseksuelle helst ville have "normale", det vil sige heteroseksuelle børn, fordi det beviste over for omverdenen, at de var gode nok som forældre.

Udsendelsen er en fransk dokumentar fra 2005, som bliver vist søndag d. 13. august, kl. 20 på DR 2.

torsdag, august 10, 2006

Hvem skal spille Billy og Harlan?

”Frontløberen” skal filmatiseres, og det er bare et spørgsmål om tid før det bliver en realitet. I mere end tredive år har fans fra hele verden ventet på en filmatisering af denne utrolige kærlighedshistorie.

Allerede i 1975 var Poul Newmans agent, Hugh French interesseret i at købe rettighederne til filmen, men det var en tid hvor Hollywood ikke vidste hvordan man skulle tackle en kærlighedshistorie mellem to mænd på det store lærred; Hvordan skulle man forholde sig til et forhold mellem en ung og en ældre mand? Hvad med kærlighedsscenerne? To mænd der kysser? Yaakk!

Det er selvfølgelig stadig store spørgsmål i dag, men film som ”Brokeback Mountain” og tv-serien ”Six Feet Under” viser alligevel at tiden er ved at være moden til det.

Planerne med Hugh French blev imidlertid ikke realiseret eftersom han havde fået lavet historien så radikalt anderledes at Warren ikke ville står inde for den. Sådan forsatte det også op gennem firserne hvor Hollywoods homofobi gang på gang satte en stopklods for en filmatisering af romanen.

I dag ser det heldigvis lysere ud. ”Brokeback Mountain” og ”Capote” var begge med i opløbet om Oscar-statuetten for årets bedste film og de store skuespillere er begyndt at acceptere og se muligheder i at spille homokarakterer på film.
Derfor er spørgsmålet bare – hvem skal spille Billy Sive og Harlan Brown?

Mit bud er, at Russell Crowe ville være fremragende som Harlan Brown og
Thure Lindhardt kunne være en outsider til at spille Billy Sive - er du enig eller hvem forestiller du der spiller disse roller?

Læs mere på Patricia Nell Warrens hjemmeside om Frontløberen.

fredag, august 04, 2006

Mesteren!

Den irske forfatter Colm Tóibín har med sin nyeste roman ”Mesteren” valgt at skildre fem år af den amerikanske forfatter Henry James´ liv (1843-1916), hvor denne bevægede sig fra fiasko til berømt romanforfatter. Romanen snuser til Henry James´homosekualitet, da den skildrer hans fascination over en kammertjeners smukke udseende og behagelige væsen, samt retssagen mod Oscar Wilde for homoseksualitet, som den reserverede James følger tæt.

Colm Tóibín har desuden skrevet den forrygende roman ”Nattens historie”,
"Blackwater Fyrskib" og ”Heden i flammer”.

Hvis man er til Colm Tóibíns bog om Henry James vil det være oplagt at læse Alan Hollinghursts roman ”I skønhedens tjeneste”, som måske i virkeligheden ligeså godt kunne have heddet ”I skønhedens bane”…eller hvad mener du?