torsdag, juni 21, 2007

Hvilken bog skal du læse i sommerferien?

Sommerferie er lig med tid til at læse. Enten mens man rejser, er i sommerhus eller slapper på stranden. Sommeren inviterer en til at slappe af og blive underholdt i selskab med en god bog.
Et par tips til god sommerlæsning herfra kunne være David Læbys handige lille sag ”Svans”, som med sine 107 sider er ideel at tage med på stranden.

Skal man derimod på en længere rejse, som kræver en moppedreng af en bog kunne ”I skønhedens tjeneste” være en mulighed - 462 sider fyldt med drama, kærlighed og sex.

Er man mere til en neglebidende historie kunne man kaste sig over Louise Welshs ”Det skjulte rum”, som er en litterær thriller, hvor en midaldrende trist bøsse bliver rodet ind i en ubehagelig sag om voldelig pornografi og menneskelig tragedie.

Er man typen der foretrækker at læse bøger på originalsproget kan William Corletts herlige komedie ”Two Gentlemen Sharing” eller Jonathan Cohens ”Bear like me” anbefales – begge bøger er humor på højt plan.

Er man til kortere historier i form af noveller kunne man muntre sig med den danske antologi ”Når mænd elsker mænd og kvinder elsker kvinder” eller ”Penguin Books of Gay Short Stories”, som indeholder noveller af gedigne forfattere som Edmund White, David Leavitt og Michael Cunningham.

Jeg satser selv på at tygge mig igennem Michael Cunninghams familiesaga "Flesh and Blood". Lad os høre hvad du skal læse i din ferie eller om du har nogle gode anbefalinger?

Som en lille krydderi til læsningen kan jeg stærk anbefale at putte Rufus Wainrights nyeste udspil ”Release the Stars” i sin Ipod. Det er smukt og storladent musik fra en vor tids mest originale sangskrivere.

Lyt bl.a. til nummeret ”Going To A Town”:



God sommer :-)

lørdag, juni 02, 2007

En flygtning krydser sine smertespor

Endelig en dansk bøsseroman!
Mens vi venter på den store danske generationsbøsseroman, kan vi glæde os over at forlaget Lindhardt & Ringhof har udgivet David Læbys medrivende roman ”Svans”.

”Svans” handler bl.a. om seksuel identitet, omsorgsvigt og om den pinefulde proces, det kan være at acceptere at man er anderledes…når man i virkeligheden helst bare vil passe ind i normen.

Den skamfulde sandhed
Rammefortællingen i ”Svans” er en samtale mellem to fyre på en bar, en nat i København, hvor hovedpersonen Søren fortæller sin historie til en ung forfatter.

Søren er vokset op i provinsen med en far, der er evigt fraværende og en mor der i tide og utide kaster fiktive knive af skyld i ryggen på ham. Venner er ikke eksisterende og ”gymnasiekammeraterne” udser sig et nemt mobbeoffer i den usikre og lidt kiksede gut.

Derefter udfoldes den smertefulde rejse Søren må kæmpe sig igennem for at acceptere den skamfulde sandhed, nemlig at han er bøsse. Skamfuld fordi han har fået ind med modermælken at det er forkert! Den følelses af ensomhed, som den erkendelse medfører kender de fleste homoseksuelle til.

Det er perverst!
Søren savner i den grad forståelse og nogle at tale med og da han konfronterer sin far om sin seksualitet lyder svaret: ”Havde du bare stjålet en bil eller taget stoffer eller…et eller andet, men det her: Det er perverst

”Svans” er hård kost, men den formidler på smukkeste vis, de problematikker mange homoseksuelle har kæmpet sig igennem på et eller andet tidspunkt i deres liv, og hvilket konsekvenser den kamp kan have. Selvom bogen foregår i 1980’erne, er dens problemstillinger desværre stadig aktuelle i dag:

D. 23. januar 2007: ”Hver anden unge mand afskyr bøsser”. Kilde: Nyhedsavisen.

D. 26. april 2007 udtalte Søren Krarup at ”homoseksuelle er handicappede, fordi de ikke kan opfylde betingelserne for et ægteskab”. Kilde: LBL

D. 1. Juni 2007 fejrede 9. klasserne på Aarupskolen på Fyn sidste skoledag, og der blev en elev kåret som ”Årets bøsserøv”! Kilde: BT