torsdag, april 19, 2007

Tillykke til nationalfisseletten nr. 2!

Stort tillykke til Herman Bang! I dag er det 150 år siden han blev født, og det skal fejres med et lille indlæg.
Herman Bang var impressionismens mester og har begået klassikere som "Ved Vejen", "Stuk", "Håbløse slægter" og ikke mindst den homoerotiske roman "Mikäel", der handler om maleren Claude Zoret som forelsker sig i sin "Plejesøn", den unge troløse tjekkiske maler Mikaël, som er "en stor lang Dreng" med "dybrøde Læber".

Herman Bang levede et problematisk og angstfyldt liv som homoseksuel og blev desuden udsat for noget nær den værste hetz i danmarkshistorien af Georg Brandes og andet godtfolk.

"Datidens syn på homoseksuelle var bigot og brutalt; de var forbrydere, over for dem var der frit slag. Gennem hele sit liv led Herman Bang af angst for afsløringer og blev udsat for de mest modbydelige forfølgelser, også efter at han var blevet anerkendt som en betydelig digter. Han var vittighedstegnernes yndlingsoffer og blev kaldt "Jomfru Hermine Bang" eller "Frøken Bang", også hånet af tidens store koryfæ Georg Brandes." Citat: Birgitte Tindbæk.

Endnu mere skamfuldt er det, at Herman Bang aldrig fik en værdig begravelse, da ingen ville røre ved ham. Derfor ligger han i de ukendtes grav på Vestre Kirkegård, hvilket må siges at være uværdigt for en af danmarks største forfattere.

Læs Litteratursidens flotte tema, som hylder Herman Bang.

5 kommentarer:

Anonym sagde ...

Ja tillykke til Herman Bang men hvem er nationalfisselette nr 1?

Favntag sagde ...

Nr. 1 er H.C. Andersen

Anonym sagde ...

Korrektion!
Herman Bang ligger ikke i de ukendtes grav. Efter Bangs eget ønske findes der dog ingen gravsten, men gravstedet findes her:
Vestre Kirkegård
http://www.kbh-kirkegaarde.kk.dk/default.asp?id=17

Afdeling B, række 9, nr. 8.

Anonym sagde ...

Læs evt. mere om Herman Bang på hjemmesiden om 150 års dansk bøssehistorie:

www.zaurits-bureau.dk

....og i den nye bog fra juli 2007:
Herman Bangs erotiske testamente

Anonym sagde ...

hvorfor ikke:)